Balineesi


Vuosisadan alussa syntyi Yhdysvalloissa joihinkin siamilaispentueisiin normaalia siamilaispentua pitempikarvaisia pentuja. Myöhemmin niistä kehitettiin oma rotu, balineesi. Ihannebalineesin ulkonäkö vastaakin siamilaista kaikessa muussa paitsi turkin mitassa. Tyypiltään balineesi on kevytrakenteinen ja sulavalinjainen. Jalat ovat sirot ja korkeat, vartalo pitkä ja putkimainen. Myös hännän tulee olla pitkä. Pää on kiilamainen ja profiilin tulisi olla mahdollisimman suora. Korvat ovat suuret ja avoimet. Balineesin silmät ovat puolestaan mantelinmuotoiset ja kirkkaan siniset.

Turkissa on siamilaisen tapaan naamio-väritys. Kasvot, korvat, käpälät ja häntä ovat tummat, kun taas vartalo on sävyltään samanlainen mutta hyvin vaalea.

Värejä on useita. Perusvärejä ovat ruskea-, sini-, suklaa-, lila-, puna- ja creme-naamio. Naamioissa voi olla myös tabby-, kilpikonna- tai tabbykilpikonna-kuviointi. Turkki on puolipitkä, silkkinen ja hyvin vartalonmyötäinen. Pisintä karva on kaulurissa, hännässä ja "pöksyissä". Balineesin turkki vaikuttaakin lyhyemmältä kuin muilla puolipitkä-karvaisilla kissoilla. Se on myös hyvin helppohoitoinen.

FIFe hyväksyi Seychellien pitkäkarvat uutena rotuna vuonna 2006 , mutta kymmenen vuotta myöhemmin eli vuoden 2016 alusta lukien em. rotunimitys lakkautettiin ja nyt ne ovat valkolaikkubalineeseja.
Valkoisen määrä merkitään rodun ja värin jälkeen 01 (van), 02 (harlekiini) tai 03 (bicolour).

Kauneinta balineesissa on kuitenkin sen luonne. Se on toisaalta vilkas ja leikkisä, mutta myös rauhallinen, tasapainoinen ja sylissä viihtyvä. Se on kiltti ja helposti käsiteltävä, siis ihanteellinen koko perheen lemmikki.

Valkoinen balineesi 
SP Fercatin Lumtroi Evinrude (BAL w 67)
Omistaja ja kasvattaja Elina Ferm
Kuva: Marika Lahti

Punatabbynaamio balineesi
Mummeli Twixinho Jesse (BAL d 21) 
Omistaja ja kasvattaja Paula ja Petri Jaakkola
Kuva: Pekka Savolainen
Ruskeatabbynaamio bicolour balineesi
Skazki Esfir (BAL n 03 21)
kasv. Satu Valkiainen
Kuva: Heikki Siltala