BaJaVa:n Kissakasvatuksen tavoiteohjelma
  
 

1. Yhteenveto
2. Rotujen tausta
3. Rotuyhdistyksen historia
4. Nykytilanne
5. Aikaisemmat toimenpiteet
6. Jalostuksen tavoitteet ja strategiat
7. Tavoiteohjelma seuranta
Klikkaa ja lisää kissasi tiedot
 
Terveystietokannan materiaalin osittainenkin kopioiminen ja lainaaminen on missä muodossa tahansa kielletty ilman BaJaVa ry:n kirjallista suostumusta.

BaJaVan pentuekysely

Vuoden 2017 alusta BaJaVa ottaa käyttöönsä uuden kasvattajille suunnatun pentuekyselyn. Pentuekysely on osa kasvatuksen tavoiteohjelmaa, jonka tarkoituksena on seurata kasvattamiemme rotujen terveyttä ja nopeasti tarttua mahdollisesti esiin tuleviin ongelmiin.  
Pentuekyselyssä kohdistamme huomion pentuekokoon, synnytyskomplikaatioihin, synnynnäisiin epämuodostumiin ja ennen neljän viikon ikää esintyviin pentukuolemiin. Kyselyn muuttujat on valittu niin että ne täydentävät Kissaliiton jo keräämiä tietoja rekisteröidyistä pennuista.
Vuodesta 2017 lähtien pentueiden lisääminen pentuevälitykseen edellyttää että kasvattaja on vastannut kyselselyyn. Kyselyyn voi vastata aikaisintaan kun pentue täyttää neljä viikkoa. kysely on suppea, joten vastaamiseen menee vain muutama minuutti.
Täyttämistä helpottaa jos kasvattaja pitää huolellista kirjaa kaikista synnytykseen ja pentujen kasvuun liittyvistä seikoista, kuten myös kuolleena syntyvien pentujen epämuodostumista, pentujen sairasteluista ja synnynnäisistä vioista.
Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota noin kymmenen vuorokauden ikäisillä pennuilla mahdollisesti ilmenevään lattarintaan sekä pieniin napatyriin, jotka lievissä tapauksissa korjaantuvat itsestään jo luovutusikään mennessä.
Kysely on täysin luottamuksellinen ja toivomme kasvattajien suhtautuvan asiaan positiivisesti ja vastaavan mahdollisimman rehellisesti. Neljän viikon ikäraja on valittu myös helpottavan pentuvälittäjän työtä. Tähän ikään mennessä pentujen vaarallisin ikävaihe on jo ohi ja värit naamiokissoilla alkavat olla hyvin selvillä, joten pentueen tietoja ei tarvitse jälkikäteen juuri muuttaa.

Näin osallistut pentuekyselyyn:

  • Ota yhteyttä pentuvälittäjään ja ilmoita pentuevälitykseen haluamasi tiedot.
  • Pentuvälittäjältä saat kyselyyn tarvittavan salasanan
  • Täytä kysely huolellisesti
  • Pentueesi lisätään pentuevälityksen listalle kun pentuvälittäjä näkee että kyselyyn on vastattu. Pentuvälittäjä vastaa myös mahdollisiin kysymyksiisi.

Linkki BaJaVan kasvattajille pentuekyselyyn