Itämaisten pitkäkarvojen (OLH) värit ovat samat kuin itämaisten lyhytkarvojen (OSH). Itämaisen kissan EMS eli easy mind system -koodi muodostuu pääasiallisesti rodusta, väristä ja kuviosta. Valkoisen balineesin ja siamilaisen EMS-koodissa ilmoitetaan myös silmien väri. Joillakin muilla roduilla ilmoitetaan numeroin korvat sekä hännän pituus.
Esimerkiksi:
OLH bs 24 - itämainen pitkäkarva, joka on väriltään suklaasavu ja kuvioltaan täplikäs.
Itämaisella silmien väri on aina vihreä ja hyväksyttyjä värivariaatioita on tällä hetkellä 140. Yksinkertaisesti värit voidaan ryhmitellä seuraavasti: yksiväriset, kilpikonnat, savut, kuviolliset ja kuviolliset hopeat. Tässä esimerkkejä hyväksytyistä väreistä.
Yksiväriset ja niiden savuvariaatiot
Täysvärejä ovat musta, suklaa, kaneli ja punainen. Näiden diluutioita ovat puolestaan sininen mustan, lila suklaan, beige kanelin ja creme punaisen. Diluutio- eli laimennosgeeni aikaan saa sen, että pigmenttihiukkaset jakaantuvat epätasaisesti. Valon taittuessa karvassa tämä antaa turkille vaalemman sävyn kuin perusvärissä.
Vaaleaa karvan osaa kutsutaan yksivärisillä kissoilla savuksi ja kuviollisilla hopeaksi. Tämä merkitään kirjaimella s. Tämän aiheuttaa melaniini-inhibiittorigeeni, joka säätää ja osittain estää pigmenttihiukkasten syöttöä karvaan. Geeni on dominoiva kissassa. Yksivärisellä kissalla peitekarvan tyvipää on valkoinen ja sitä ei välttämättä näe päältäpäin mutta karvaa kääntäessä valkoinen tyviosa tulee näkyviin. Kuviollisissa kissoissa hopeanvalkoisuus näkyy karvan kuvioalueissa.
Kilpikonnat
Kilpikonnien värityksessä punainen tai creme on aina yksi väri. Peruskilpikonnassa on musta ja punainen sekoittunut mutta näistäkin löytyy lukemattomia variaatioita kuviolla, savulla, hopealla tai ilman.
Kuviolliset
Kuviollisella kissalla esiintyy neljä tabbykuvion päätyyppiä: klassinen tabby, tiikeri, täplikäs ja tikattu (ticked tabby). Kuviota ilmaistaan numeroilla värikoodin perässä.
Muutamia esimerkkejä eri variaatioista
Valkolaikut
Valkoista voi olla yhdistettynä kaikkien muiden värien ja kuvioiden kanssa. Valkolaikut voivat myös olla hopeita tai savuja, jolloin sen näkee vain värillisestä alueesta. Nykyisin myös kokonaan valkoinen itämainen pitkä- tai lyhytkarva on hyväksytty väri. Itämaisilla hyväksyttyjä valkolaikkuvariaatioita ovat:
Muutamia esimerkkejä valkolaikuista
©2024 BaJaVa